Romanul Femeia la treizeci de ani povesteste, alegand fundalul tulbure al razboaielor napoleoniene, destinul unei frumoase doamne din inalta societate franceza de secol XIX. Uneori pasionala, alteori palind in fata esecului, viata lui Julie d’Aiglemont se schimba dupa iubirile care o framanta, fie ele venite din partea unui tata posesiv, a unui protejat al lui Napoleon, glorios, insa fara merite, ori a unui nobil englez care-i salveaza viata, dar pe care dragostea fata de frumoasa femeie il duce la moarte.

Celebrul romancier si dramaturg Honoré de Balzac s-a nascut la 20 mai 1799, la Tours. Si-a inceput cariera literara devreme, cu o opera comica, Le Corsaire, inspirata din scrierile lui Byron. A continuat cu o tragedie in cinci acte, Cromwell. Intre timp isi incepe, fara prea mare succes, cariera de editor.

Adevarata intrare in viata literara o face cu Suanii (1829), opera cu care debuteaza si cunoscuta La Comédie humaine, o serie de romane si nuvele din care fac parte celebrele Eugénie Grandet (1833), Mos Goriot (1835), Iluzii pierdute (1837), César Birotteau (1837). In aceasta perioada o cunoaste pe Eveline Hańska, cu care poarta o intensa corespondenta ce va sta la baza unui volum de scrisori. Continua sa publice, notabile fiind volumele O afacere tenebroasa (1841), Verisoara Bette (1847), Ursule Mirouët (1841), Stralucirea si suferintele curtezanelor (1839‑1847). In 1850, dupa o relatie indelungata, se casatoreste cu Eveline Hańska. Moare in acelasi an, tradat de o sanatate precara.

Total Views: 64 ,
admin
admin@cartemania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *