„Vipera asta, vipera ta, o tin in mana intinsa, o zgaltai si pasesc in viata purtand-o ca pe un trofeu, inspaimantandu-mi spectatorii, punand oamenii pe fuga in drumul meu. Iti multumesc, mama! Sunt omul care umbla cu o vipera in mana.“
La publicarea sa, in 1948, Vipera sugrumata a produs un scandal in Franta, iar astazi romanul face parte din bibliografia scolara a elevilor francezi. Dupa moartea bunicii, in austera locuinta de tara a familiei, Jean Rezeau si fratele sau vor fi luati in primire de parintii lor, ce se intorc din China; copiii vor descoperi ca mama lor e o adevarata scorpie. Ea impune un regim draconic, ii jigneste, ii umileste si adeseori ii loveste, cu multa cruzime. La randul lor, cei doi baieti isi vor porecli mama „Folcoche“, prescurtare de la Folle si Cochonne (scorpie nebuna), si vor incerca sa o ucida.
Herve Bazin sustine ca romanul are, in mare parte, un caracter autobiografic. Vipera sugrumata reprezinta o critica acida a societatii burgheze rurale de la inceputul secolului XX; Bazin infatiseaza o familie in care ipocrizia si respectarea ritualurilor catolice sunt mult mai importante decat dragostea si compasiunea.
Cele mai citite carti, de la clasici la contemporani. Colectia Carte de Buzunar – un refugiu in lectura, oricand, oriunde, intre doua destinatii, la un ceai sau in autobuz.